2016.gada putnu vērošanas janvāra izaicinājums noslēdzies

Noslēdzies 31 dienu ilgušais janvāra putnu vērošanas izaicinājums. Lai arī kaimiņos Igaunijā un Somijā līdzīga ideja no decembra turpinās trīs mēnešu garumā, janvāri var pamatoti uzskatīt par ziemīgāko Latvijas mēnesi. Pagājušā gada janvāra cīņas rezultāti bija tik augstvērtīgi (četri saraksti virs 100, bet 12 – virs 80 sugām!), ka jau iepriekš bija nojaušams – ko tādu atkārtot būs visai sarežģīti. Lai arī gads iesākās daudzsološi – ar trijām brīvdienām, tomēr laikapstākļi gādāja par atbilstošo: stiprs un ilgstošs sals un vietām bieza sniega sega. Tas mazināja iespējas ieraudzīt vēlo migrējošo rudens sugu pārstāvjus: ķīvītes, dzeltenos tārtiņus, mazos gulbjus, vairāku sugu zosis u.c., kas dažu gadu sastopami arī janvāra pirmajā pusē. Attiecīgi arī šī gada rezultāti ir pakāpi pieticīgāki (divi saraksti virs 100 un 6 saraksti – virs 80 sugām), kas gan nemazināja putnu vērošanas azartu un ziemīgos piedzīvojumus dabā. Lūk, 15 garākie novēroto putnu sugu saraksti šajā janvārī*:

 

1.

Ritvars Rekmanis

114

2.

Uģis Piterāns

111

3**.

Gaidis Grandāns

89

3**.

Sandis Laime

89

5.

Andris Klepers

87

6.

Mareks Kilups

81

7.

Edgars Laucis

76

8.

Imants Jakovļevs

74

9**.

Ieva Mārdega

73

9**.

Ivars Brediks

73

11.

Kristaps Vilks

69

-.

Edijs Haberkorns

69

13.

Mārcis Tīrums

67

14.

Jānis Ķuze

56

15.

Jurijs Siliņēvičs

46

*Janvārī novēroto sugu kopējais saraksts veidots no ziņojumiem Dabasdati.lv, gan iekļaujot atsevišķi iesūtītos sarakstus, atbilstoši šīs tradīcijas nolikumam.
** Augstāka vieta dalībniekam / -cei ar lielāku īpatsvaru pašatrastu putnu sugu kopējā novērojumu sarakstā, par kurām iepriekš no attiecīgās teritorijas nav ziņojuši citi.

Kā redzams, tad šogad garāko sarakstu izdevās savākt un līdz ar to uzvaras laurus plūc – Ritvars Rekmanis! Viņa uzrādītais rezultāts – 114 sugas ir viens no visu laiku labākajiem rezultātiem, vien Kārlim Milleram ir divas reizes izdevies janvāri sasniegt šādu novēroto sugu skaitu (114 sugas un 2 pasugas – 2012. gadā un 115 sugas – 2015. gadā). Ņemot vērā, ka šis nebija “siltais janvāris” – sniegums vērtējams kā izcils sasniegums! Otrajā vietā ierindojās Uģis Piterāns, kas no Ritvara atpalika vien par 3 sugām, taču, ja šo cīņu vizualizējam, tad redzams, ka, atskaitot divas dienas (13. un 22. janvāri) Ritvars visu mēnesi stabili turējās priekšā un uz pašās mēneša beigās šī starpība bija pietiekami liela (29. janvārī – 114 pret 108), lai to vairs nebūtu iespējams sadeldēt.

Šajā gadā janvāra putnu cīņas dalībniekiem tika dota arī iespēja sacensties līdz šim nebijušā kategorijā – kuram izdosies mēneša laikā nofotografēt visvairāk putnu sugas? Šajā gadījumā netika vērtēta fotoattēlu mākslinieciskā kvalitāte – galvenais, lai putns attēlā būtu nosakāms līdz sugai. Kopējā dalībnieku aktivitāte varētu būt vēl lielāka, taču labākais rezultāts ir ļoti augstvērtīgs – Sandim Laimem janvāri izdevās nofotografēt 81 putnu sugu! Tātad Sandim bija izdevies kvalitatīvi dokumentēt 91% no saviem janvāra novērojumiem (81 no 89). Starp tiem, kas bija ziņojuši vismaz 20 sugas ar foto, bija arī rezultāti ar augstāku % - piemēram, Gatis Vilbrants, Igors Deņisvos un Visvaldis Šteinbergs, kuri visas janvārī redzētās sugas bija arī nofotografējuši. No visiem janvārī ziņotajiem putnu novērojumiem ar foto pierādījumiem bija 25%. Protams, ne katrai meža pīlei un lielajai zīlītei vajadzīgs kvalitatīvs foto (šīm abām sugām novērojumu % ar foto attiecīgi – 17% un 12%). Tomēr, kopumā vērts kāpināt ziņojumu kvalitāti, vairāk iekļaujot aprakstus piezīmju laukos, pievienojot skaņu vai video ierakstus, dažkārt uzskatāmas biotopu bildes.

   

DD ziņoto sugu skaits ar foto

DD ziņoto sugu skaits

Fotogrāfēto sugu %

1.

Sandis Laime

81

89

91%

2.

Andris Klepers

41

87

47%

3.

Uģis Piterāns

39

111

35%

4.

Gatis Vilbrants

34

34

100%

5.

Igors Deņisovs

29

29

100%

6.

Gaidis Grandāns

23

47

49%

7.

Visvaldis Šteinbergs

23

23

100%

8.

Juris Kambars

22

23

96%

Neskatoties uz vērotāju aktivitāti, jo sevišķi mēneša sākumā, 2016. gada janvāris aizvadīts bez ornitofaunistikas jomā īpaši izceļamiem novērojumiem. Pārsvarā ziņotas klasiskas ziemotāju sugas no zināmām vietām. Izvērtējot saņemtos ziņojumus, sugu sastopamību ziemas mēnešos, novērojumu vietas u.c., par vērtīgāko janvāra novērojumu atzīta sarkanā klija Milvus milvus, kuru pirmajā mēneša dienā Ventspils novada “Pentuļu” atkritumu poligona apkārtnē pamanīja Māris Jaunzemis un Jānis Jansons. Latvijā līdz šim sarkanā klija ziemas mēnešos novērota tikai astoņas reizes, citustarpā sešas no tām janvārī (ieskaitot šo novērojumu). Pirmo reizi sarkanā klija kā ziemojoša suga reģistrēta samērā nesen - 24.01.2009. Vēl pie interesantākajiem novērojumiem būtu izceļamas tādas sugas kā pelēkā pīle Anas strepera, ausainais cīrulis Eremophila alpestris un purva pūce Asio flammeus.

Izvērtējot Dabasdati.lv ziņoto 3301 putnu sugu novērojumu mēneša laikā, tika gūts apstiprinājums jau zināmajām kopsakarībām par ziemojošo putnu ziņā daudzveidīgākajām teritorijām. Austrumlatvijā ar lielāku novērojumu skaitu (1813 novērojumi) izdevās redzēt 98 sugas, kamēr Rietumlatvijā (1487 novērojumi) kopējais novēroto sugu skaits bija 115. Tiesa gan, tādas meža sugas kā urālpūce, riekstrozis, arī klinšu ērglis tika atzīmēts tikai A Latvijā. Līdzīgi arī tundras sējas zoss, vistilbe un Kaspijas kaija, kas netika atzīmētas R Latvijā. R Latvijā pavisam bija 24 sugas, ko neizdevās novērot A Latvijā, ieskicējot lielāku atšķirību – gan daļēji saistīti ar Rīgas līča aizsalšanu, gan tradicionāli ar atsevišķu sugu sastopamību vien DR Latvijā. Vēl lielāka sugu daudzveidība ir jūras piekrastē visā tās garumā – līdz 10 km attālumam no jūras kopumā (1320 ziņojumi) janvārī reģistrētas 117 putnu sugas. Starp populārākajām vietām, kur novērotāju skaits bijis lielāks par reģistrētajām sugām, jāizceļ Daugavas atteka pie Dārziņiem. Tāpat uzskatāmi redzams, ka pārsniegt 100 sugu latiņu bez DR Latvijas apmeklējuma ir sarežģīti – līdz šim nevienam nav izdevies. Šādā kontekstā izceļama vērotāju aktivitāte mazāk zināmās un jaunās vietās.

No 181 dalībnieka, kas savus putnu sugu novērojumus bija ziņojuši Dabasdati.lv, 139 attiecās uz iekšzemes teritorijām – vairāk nekā 10 km attālumā no jūras krasta. Lai arī kopējā sugu daudzveidība šeit bija mazāka (attiecīgi 97 sugas), novēroto sugu saraksts iekšzemē nevienam no putnu vērotājiem nesasniedz 80, iespējams arī – ne visi iekšzemes novērojumi ziņoti, tiem, kuri vairāk koncentrējas uz kopējo sarkastu veidošanu. Labākais iekšzemes rādītājs izdevies Sandim Laimem – 65 sugas. Starp interesantākajiem novērojumiem iekšzemē vērts izcelt Melnkakla gārgales Gavia arctica novērojumu Daugavā pie Daugavpils, kas janvārī līdz šim ārpus Rīgas ezeriem nebija novērota.

1.

Sandis Laime

65

2.

Andris Klepers

60

3.

Uģis Piterāns

57

4.

Imants Jakovļevs

49

5.

Jurijs Siliņēvičs

44

6.

Maija R

36

7.

Gatis Vilbrants

34

8.

Jānis Ķuze

34

9.

Andris D

32

10.

Gaidis Grandāns

31

Paldies visiem, kuri piedalījās janvāra putnu vērošanas izaicinājumā un dalījās ar saviem novērojumiem. Interesantus piedzīvojumus vēlam vēl ziemas izskaņā. Ar idejām par līdzīgu apkopojumu arī nākamajā janvārī.

Rezultātu apkopojums un teksts: U.Piterāns, A.Klepers / Dabasdati.lv un K.Millers / Latvijasputni.lv 2016